Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Αειφορική κοινωνία: πώς μπορεί να γίνει οικολογική

Οικολογική κοινωνία και ταυτόχρονα ανθρωποκεντρική με λίγη δημιουργικότητα και φαντασία θα μπορούσε να ληφθούν μέτρα ωστε να υπάρχει πρόληψη της ρύπανσης, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση και αποδοτική χρήση της ενέργειας, των φυσικών πόρων και της ύλης. Δηλαδή να παράγονται λιγότεροι ρύποι και απόβλητα και επίσης να σεβόμαστε τους φυσικούς πόρους που μας παρέχουν ενέργεια.

Θα πρέπει να υπάρχουν κριτήρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης για κάθε κτίριο και για κάθε αγρόκτημα μέχρι και για κάθε ηλεκτρική συσκευή. Να ενθαρρύνεται η χρήση της ηλιακής ενέργειας για τη θέρμανση του νερού και τη θέρμανση των χώρων κάθε σπιτιού όπως επίσης και να υπάρχουν και ανοιχτοί χώροι ώστε ο κόσμος να μπορεί να συγκεντρώνεται για ημερησια συνάντηση δηλαδή κοινωνική συγκέντρωση με θέρμανση είτε δροσισμό. Το καλοκαίρι επιπλέον θα έπρεπε να υπάρχουν κοινοί κήποι και για γυμναστική γήπεδα και να περιοριστεί κατά ελάχιστο η χρήση αυτοκινήτου και να ενθαρρύνονται οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν ποδήλατα.


Με προσπάθεια και οργάνωση θα μπορούσαν οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν ποδήλατο και για κοντινές αποστάσεις περπάτημα και μέσα μαζικής μεταφοράς ωστε το αυτοκίνητο να περιοριστεί. 'Ετσι θα μειωθεί η ρύπανση και η περιοχή θα φαίνεται και θα είναι οικολογική με ειδικούς δρόμους και ειδικά πεζοδρόμια για ποδήλατα.


Δέντρα και φυτά θα έπρεπε να φυτεύονται σε ολόκληρη την αειφόρο πολιτεία ώστε να προσφέρουν σκιά και ταυτόχρονα ομορφιά. Να μειώνουν τη ρύπανση και το θόρυβο όπως επίσης και να προσφέρουν ενδιαίτημα στα διάφορα ζώα. Επίσης προσοχή θέλει να δοθεί για ηλιακά θερμοκήπια, κοινοτικούς κήπους, μικρούς κήπους στις ταράτσες των σπιτιών, στις αυλές. Γενικά να επικρατεί το πράσινο.

Χρειάζεται ενθάρρυνση και οι πολιτείες γίνονται περισσότερο αειφόρες με αυτό τον τρόπο και ευχάριστες στη διαβίωσή τους. Είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας η κάθε πόλη να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της φύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: