Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Καιρός και κλίμα

Καιρός ονομάζεται η κατάσταση της ατμόσφαιρας πάνω από μία περιοχή για μία ορισμένη χρονική στιγμή συμπεριλαμβανομένης και της εξέλιξης αυτής της κατάστασης από τη γένεση ως το τέλος των συγκεκριμένων ατμοσφαιρικών διαταραχών.

Κλίμα λέγεται η μέση καιρική κατάσταση δηλαδή η σύνθεση του καιρού για μία μεγάλη χρονική περίοδο που είναι απαραίτητη για την απαλοιφή των σφαλμάτων και την εδραίωση στατιστικών παραμέτρων.

Δηλαδή, πιο απλά, για τον καιρό κάθε στιγμή και σε κάθε σημείο του πλανήτη η τροπόσφαιρα δηλαδή το εσωτερικό τμήμα της ατμόσφαιρας που περιέχει και το μεγαλύτερο όγκο αέρα διαθέτει ένα συγκεκριμένο σύνολο φυσικών χαρακτηριστικών που περιλαμβάνουν: τη θερμοκρασία, την πίεση, την υγρασία, τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα, την ηλιακή ακτινοβολία, τη νεφοκάλυψη, την κατεύθυνση του ανέμου και την ταχύτητα του. Αυτές οι βραχυχρόνιες ιδιότητες της τροπόσφαιρας σε ένα συγκεκριμένο χρόνο και τόπο είναι ο καιρός.

Για το κλίμα ένας άλλος ορισμός είναι ο μέσος όρος των καιρικών συνθηκών με τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια σε μία περιοχή. Είναι το γενικό πρότυπο των ατμοσφαιρικών και καιρικών συνθηκών μιας περιοχής, των εποχιακών μεταβολών και των καιρικών ακραίων συνθηκών, όπως τυφώνες, παρατεταμένη υγρασία, η βροχόπτωση, όλα με υπολογισμό σε μέσο όρο για παρατεταμένη χρονική περίοδο διάρκειας τουλάχιστον 30 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: